“Iedereen kan yoga beoefenen”

Bij Perceptief staat in de yogales bewustwording van lichaam en geest door adem, beweging en ontspanning centraal.

Er wordt les gegeven in de Saswitha yoga stijl. Dit is een rustige vorm van yoga waarbij de adem gebruikt wordt als dragende kracht voor elke beweging. Door concentratie op de adem gaat de aandacht naar binnen en dit leidt tot verstilling. Een Saswitha yogales bevat een evenwichtige verdeling tussen staande, zittende en liggende yogahoudingen. In de les worden spannen en ontspannen en het bewegen en vasthouden van een houding afgewisseld. De les eindigt altijd met een eindontspanning.

Soms denken mensen dat yoga niks voor hen is, omdat ze niet lenig zijn, of geen strak lijf hebben. Ook als je niet lenig bent kun je heel goed aan yoga doen. Yoga maakt je lichaam soepeler en sterker. Het gaat er bij de yogahoudingen niet om hoe ver je komt, of hoe lang je een houding volhoudt, maar wat je ervaart tijdens de oefening. Dus of  je nu dik, dun, jong, oud, soepel, of stram bent, iedereen kan aan yoga doen.

Veel mensen hebben last van hun rug, schouders of knieën. Ook dan kun je prima aan yoga doen. Het is belangrijk naar je eigen lichaam te luisteren en je grenzen te leren kennen, echter zonder de oefeningen helemaal uit de weg te gaan. Er wordt in de les altijd uitgegaan van de eigen mogelijkheden van de deelnemers en je kunt altijd een oefening aanpassen aan je eigen mogelijkheden. Zo is er voor iedereen ruimte voor de eigen beleving. Uiteraard kun je bij serieuze klachten eerst met je huisarts of fysiotherapeut overleggen of yoga voor jou geschikt is.