Mindfulness is volledige aandacht hebben voor de ervaringen die zich van moment tot moment aan je voordoen, zonder daar een oordeel over te hebben

DSC_0792

Wat is mindfulness?
We willen vaak dat dingen anders zijn dan ze zijn. We willen meer plezier en minder spanning, meer fijne gevoelens en gedachten en minder onprettige gebeurtenissen en gevoelens. We proberen bepaalde ervaringen vast te houden, of andere juist weg te duwen. Daardoor kan ongemak en stress ontstaan. Met mindfulness verschuift het willen veranderen naar het leren accepteren. Het betekent bewust aandacht geven in dit moment zonder oordeel. Mindfulness training wordt daarom ook wel aandachttraining genoemd.

Waarom mindfulness?
Met mindfulness kun je belemmerende gedachten, emoties  en spanning gemakkelijker loslaten. Het brengt je terug naar het hier en nu. Je leert je aandacht sturen en afstand te nemen van de spinsels in je hoofd. Je leert bewuste keuzes te maken in plaats van automatisch te reageren op situaties. Daardoor wordt de geest rustiger, kun je je beter concentreren en ontspan je gemakkelijker. Er wordt veel onderzoek gedaan naar het effect van mindfulness. Er blijkt een positief effect op mentale gezondheid, reductie van stress, voorkomen van nieuwe depressies en vermindering van pijn.

Voor wie?
Mindfulness is voor iedereen die een investering wil doen in de kwaliteit van zijn/haar leven. In het bijzonder

  • wanneer je minder met je gedachten bezig wil zijn
  • beter wil leren omgaan met moeilijke emoties
  • je in een druk leven staande wil houden
  • meer momenten wilt vinden van genieten en rust
  • bewuster ieder moment wil beleven
  • klachten als piekeren, stress somberheid en pijn wil verminderen

De training
De training bestaat uit een praktisch programma van 8 sessies van 2 uur.  Je leert door te doen en te oefenen. Onderdelen van de training zijn: begeleide aandachts- en concentratieoefeningen, bewegingsoefeningen  en zit- en loopmeditatie. Iedere sessie heeft een thema. Tijdens de training is het van belang thuis te oefenen. Deelnemers aan de training krijgen een map met teksten en audio opnames met begeleide oefeningen om thuis te doen.

Kosten
De kosten voor de complete training van 8 sessies bedragen €235. Dit is inclusief werkmap en cd’s met oefeningen.

Startdata
Voor de cursusdata van de mindfulnesscursus kijk je op agenda.

Opgeven
Om je op te geven, of voor meer informatie, vul je het contactformulier in. Na opgave volgt een telefonisch kennismakingsgesprek.